Χριστόφορος Βερναρδάκης TwitterFacebookYouTubeLinkedInGoogle Plus
 



Broadcast live streaming video on Ustream



O κόσμος εγκαταλείπει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Ποιοι κυρίως δεν μπορούν
να πάνε διακοπές...
ΕΡ: Ενας σχολιαστής έγραψε στο press-gr ότι μπορεί οι έρευνες, όπως η συγκεκριμένη, να δείχνουν τέτοια στοιχεία, αλλά σε λίγο που αρχίζουν οι διακοπές θα γίνεται «χαμός» στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς.
ΑΠ:Το ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει τη δυνατότητα μιας εβδομάδας διακοπών (κυρίως φτωχών συνταξιούχων) δεν σημαίνει ότι κανείς δεν κάνει διακοπές. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.
.
Η συμπίεση φέρνει ανατροπές!
ΕΡ: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση επηρεάζει τις κοινωνικές διεργασίες; Kαι αυτό μπορεί να επιφέρει πολιτικές ανακατατάξεις ή ανατροπές;
ΑΠ:Προφανώς. Η συμπίεση των καθημερινών οικονομικών δεικτών των νοικοκυριών είναι μεγαλύτερη από ποτέ και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη γενικότερη κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά.
.
Η κρίση του δικομματισμού
δεν είναι συγκυριακή
ΕΡ: Είναι πραγματική η κρίση του δικομματισμού; Eχει σχέση με τα δεδομένα της οικονομίας; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η υποχώρηση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων είναι συγκυριακή, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν…
ΑΠ: Στο παρελθόν δεν είχαμε κρίση του δικομματισμού ως πολιτικού μοντέλου διακυβέρνησης, αλλά (συγκυριακή) κρίση ενός εκ των δύο κομμάτων εξουσίας. Τα κοινωνικά δεδομένα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά και σαφώς το άθροισμα του δικομματισμού θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το 80% του Σεπτεμβρίου 2007, ενώ και η πολιτική του αποτελεσματικότητα είναι πλέον μηδενική.
.
Οι "φτωχοί" αποδεσμεύονται
από τα δύο μεγάλα κόμματα...
ΕΡ: Εχει μετρηθεί τι ψηφίζουν οι «φτωχοί», όπως καταγράφονται και στη συγκεκριμένη Εκθεση; Η οικονομική πίεση μπορεί να επηρεάσει και τα πιστεύω τους σε ευρύτερα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα;
ΑΠ:Για τη σημερινή περίοδο η ρευστότητα των πολιτικών προτιμήσεων της ομάδας αυτής είναι μεγάλη. Θα λέγαμε ότι ακολουθεί τη γενική τάση για αποδέσμευση από τα δύο μεγάλα κόμματα και δίνει υψηλότατα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα άλλα (πρώην) μικρά κόμματα.
.
Συσσωρεύονται προϋποθέσεις
για κοινωνική έκρηξη!
ΕΡ: Αρκετοί προβλέπουν «κοινωνική έκρηξη». Τα ευρήματα των μετρήσεων προιωνίζονται κάτι τέτοιο;
ΑΠ: Υπάρχει συνεχής συσσώρευση προϋποθέσεων για «κοινωνική έκρηξη». Αλλά βεβαίως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε ως προς το αν τελικώς συμβεί ούτε ως προς τους όρους με τους οποίους θα συμβεί…
.
Δεν αναζητείται "Μεσσίας"
ΕΡ: Αναζητείται «Μεσσίας»;
ΑΠ: Oχι. Αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.
.
Η κοινωνία θέλει να δοθούν λύσεις...
ΕΡ: Αν το μέλλον είναι οι κυβερνητικές συνεργασίες, μπορούμε να πούμε αν η «ακτινογραφία» της κοινωνίας – με βάση τα οικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες των ομάδων του πληθυσμού – δίνει κάποια κατεύθυνση; Kαι ποια;
ΑΠ: Όχι. Η κοινωνία δεν ασχολείται με το τι είδους κυβέρνηση (αυτοδύναμη ή συνεργασίας) θα διαχειριστεί τις κρίσεις. Ενδιαφέρεται να δοθούν λύσεις υπέρ των συμφερόντων της και εκεί θα κριθούν τα πολιτικά κόμματα.
.
Τι σημαίνει η άνοδος της Αριστεράς....
ΕΡ: Ούτως ή άλλως τα κόμματα της Αριστεράς εμφανίζονται ενισχυμένα. Αυτό οφείλεται σε «ψήφο διαμαρτυρίας» ή σε θετική ψήφο;
ΑΠ: Οφείλεται και στα δύο. Ποτέ η ψήφος δεν είναι μονοδιάστατη, ακόμα και για τα μεγάλα κόμματα, τα κόμματα διακυβέρνησης. Η ίδια ερώτηση θα μπορούσε να γίνει και για το ΠΑΣΟΚ το 1981 ή το 1993, και για τη ΝΔ το 2004. Μένει βεβαίως στα κόμματα της Αριστεράς και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψουν τη μεγάλη κοινωνική διαθεσιμότητα της στιγ